^

Здраве

A
A
A

Дискалкулия

 
, Медицински редактор
Последно прегледани: 23.04.2024
 
Fact-checked
х

Цялото съдържание на iLive е медицински прегледано или е проверено, за да се гарантира възможно най-голяма точност.

Имаме строги насоки за снабдяване и само свързваме реномирани медийни сайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, медицински проучвания, които се разглеждат от специалисти. Имайте предвид, че номерата в скоби ([1], [2] и т.н.) са линкове към тези проучвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или под съмнение, моля, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Преизчисляването е нарушение, изразено в неспособността на човек да брои, да решава математически проблеми. Най-често това състояние се проявява в предучилищна и младост. Често децата, страдащи от дискалкулия, се разпознават или като умствено изоставени, или мързеливи, в специални класове за изоставащите. За по-нататъшното висококачествено развитие и успешно обучение на детето е важно да се извърши навременна диагностика и коригиране на това нарушение.

trusted-source[1]

Епидемиология

Dyskalkulia, причинена от различни фактори, се среща средно при 6% от децата.

trusted-source[2], [3], [4], [5], [6]

Причини дискалкулия

Дискалкулията при възрастни се проявява в резултат на нарушаване на нормалната мозъчна функция. Това заболяване може да доведе до органични лезии на временната област на мозъка. Това може да доведе до кръвоизливи и тромби, тумори и кисти на мозъка, черепно-мозъчна травма.

Развитието на дискалкулия при възрастни изисква незабавно лечение на невролог!

Психотравматичните фактори включват:

  1. Страх от математиката. Този психологически фактор оказва значително влияние върху способността на децата да отчитат. Може би детето има лоши спомени за учене на математика, когато не е успял правилно да разреши примерите, и е наказан или наказан за това. В този случай, съмнението за себе си и страхът от повторно наказание намаляват способността на детето да отчита.
  2. Общо нарушение на психическото здраве на детето. Често това нарушение се наблюдава при деца, отглеждани в неправилно функциониращи семейства.

Нарушения на умствената активност, които водят до дискалкулия:

  1. Нарушения в обработката на визуална информация - децата не могат да визуализират какво е описано в задачата.
  2. Проблеми с абстрактно-логическото мислене.
  3. Проблеми с паметта, неспособността да се научат формули и правила за решаване на математически проблеми.
  4. Ниска концентрация на внимание.

trusted-source

Патогенеза

Патогенезата на заболяването може да бъде свързана както с вродени нарушения на умственото развитие на детето, така и с травми или психологически фактори.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Симптоми дискалкулия

Дискалкулията не е само нарушение на способността за отчитане, а е сложно разстройство на умствената дейност, което се проявява в различни симптоми.

  1. Детето не разбира какъв номер е и не знае имената на номерата.
  2. Той не разбира от какъв принцип е изградена цифрова серия, не е в състояние да определи мястото на числото в последователност.
  3. Детето не може да извършва операции със сложни номера, не разбира как да разширява броя на термините.
  4. Детето има способността да сравнява числата. Той не разбира какво означава по-голям и по-малък брой.
  5. Сравненията на броя и размера на предметите също създават затруднения.
  6. За детето е трудно да извършва аритметични операции по числата, той не разбира значението на тези действия. Той може да изпълнява само елементарни аритметични операции с помощта на ръчен, а не психически отчет.
  7. Детето не знае последователността на аритметичните операции и не е в състояние да решава примери от няколко действия.
  8. Той не може да си спомни имената на числата и математическите термини, не знае какво означават те.
  9. Детето не може да напише правилно числата.
  10. Поради влошени способности за визуализация детето може да решава проблеми само ако има обективна съставна част. Той не може да си представи какво е описано в задачата.

Като цяло, дискалкулията при децата се проявява в неспособността да се разберат и решат математическите и логическите проблеми. Детето не може да помни и да разбере условията на проблема и да разработи алгоритъм за решаването му. Преизчисляването на броя ученици често се свързва с факта, че те също не могат да изчислят правилно времето си. Всичко това води до ниски резултати от училище.

trusted-source[12], [13]

Форми

В зависимост от патогенезата на следните видове болести:

  1. Praktognosticheskaya. Детето не може да преброи предметите, да определи колко от тях, сравнява броя на едната и другата група.
  2. Устната. Детето греши, когато се обажда на номерата, действията, които се извършват върху тях, геометрични фигури.
  3. Graphics. Детето не може да напише числа, признаци на математически действия, да рисува геометрични фигури.
  4. Дислексия. Детето се заблуждава, когато чете цифри и аритметични знаци в състоянието на проблема.
  5. Оперативна. За детето е трудно да изпълнява математически операции по числа, да решава прости или сложни примери. Детето може да има няколко групи симптоми. След определяне на вида на заболяването, специалистите развиват терапия, насочена към коригиране на съществуващите заболявания и предотвратяване на развитието на други видове дискалкулия.

trusted-source[14]

Усложнения и последствия

Последиците и усложненията от дискалкулията се проявяват в неспособността на детето да научи учебната програма и да откаже допълнително обучение. Неспособността за отчетност е придружена от слаба способност за усвояване и хуманитарни науки. В резултат на това такова лице не е способно да овладее всяка професия, изпитваща трудности в живота. 

trusted-source[15], [16], [17], [18]

Диференциална диагноза

Първите признаци на дискалкулия се проявяват в предучилищна възраст, когато детето за първи път отговаря на необходимостта да се брои, а елементарните математически операции го причиняват трудности. Ако родителите са идентифицирали подобни проблеми с детето, те трябва да се обърнат към реч терапевт или детски психолог. Специалистите провеждат диференциална диагностика на вида нарушение, идентифицират причините за него и разработват метод за корекция.

За точно диагностициране на детето се предлага да изпълнява редица математически операции:

  • брой от 10 до 20;
  • сравнете числата помежду си;
  • поставете предложените номера в низходящ или възходящ ред;
  • извършват елементарни аритметични операции по числа;
  • име и сортиране по цвят, размер на различни геометрични форми.

Способността или невъзможността на детето за различни групи математически действия ви позволява да направите ясна диагноза и да определите вида на дискалкулията. По-нататъшното лечение зависи пряко от това.

trusted-source[19], [20]

Към кого да се свържете?

Лечение дискалкулия

Корекцията на разстройството се извършва в центровете за логопед, както и в поликлиниките и специализираните центрове за лечение. За ефективната корекция се изисква съвместната работа на лекари-реч терапевт, невролог и детски психолог. В терапията се използват специални компютърни игри за деца с дискалкулия и интерактивни сесии със специалист.

Терапевтичните игри за дискалкулия са насочени към преподаване на детето и постигане на математически операции. Той се научава да сравнява предмети, да ги подрежда по различни характеристики. След като детето успее в това, човек може да започне да го учи на прости аритметични действия. Важно е да се гарантира, че детето разбира логиката на извършените операции и най-простите математически действия. След това се научава да оформя цял обект или число на парчета и да събира цялото от тях.

За да се коригира нарушението е много важно да се развие грамотната и богата реч на детето, да се обогати речникът, включително математическите термини. Като начало, детето трябва правилно да се обади на номерата и действията, които са предприети с тях, геометричните форми и техните характеристики: цвят, размер. След това детето е обучено да използва правилно изучените думи в разговорен разговор. Внимателното внимание се отделя на писмената грамотност: способността правилно да пишете числа и математически знаци.

Паралелно с корекцията на неспособността да го акаунт е важно за цялостното развитие на умствените способности на детето: развитието на абстрактно логическо мислене, визуална памет, пространствена ориентация, способността да се прогнозират, музикални способности. На децата се преподава самоконтрол и възможност да оценяват и разпределят времето си.

За подобряване на церебралната циркулация и активиране на по-висока нервна активност се използват редица лекарства, например витамини В, глицин, когит, кортикс, с дискалкулия.

Предотвратяване

За да се предотврати нарушения на praktognosticheskogo тип се препоръчва да се научи на децата уменията на броене в предучилищна възраст. Детето трябва да бъде показано как се разглеждат обектите, как се извършват най-простите аритметични операции. При преподаването е важно да се изрази името на числата и математическите действия и да се придружава с визуализация (да се покаже броя на пръстите или предметите). Важно е да развиете способността на детето да свързва действителния обект и неговия образ. В този случай детето помни името на обектите, числата и аритметичните операции.

За да се избегне развитието на оперативни dyskulkulii, е важно да се научи на детето правилата на сметката, реда на аритметични операции.

За да се избегне верска и дислексична дискалкулия, е важно да се поиска от детето да изрази имената на числата и действията, цвета, размера и формата на геометричните форми, предмети. В този случай родителят трябва да следи за правилността на използването на определени думи, в лека форма, правилни грешки.

За предотвратяване на графичната дискалкулия е важно да се развие визуалната памет на детето и способността му да разпознава и да работи с визуални изображения. Важно е фините двигателни умения и координацията на движенията, способността да се изчислява движението на ръцете въз основа на визуална информация, например, за да се оцени разстоянието до обекта, да има време да се хване движещия се обект.

За предотвратяването на всички видове болести е важно да се развие пространствено и абстрактно логическо мислене, всякакъв вид памет, компетентно и ясно говорене, ясна координация.

trusted-source[21],

Прогноза

При правилно избрана терапия прогнозата за дискалкулия при децата е благоприятна. С течение на времето започналото лечение помага да се коригират симптомите на заболяването, да се подготви детето за училище или да се подобри академичното му представяне.

trusted-source

Translation Disclaimer: For the convenience of users of the iLive portal this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.