European Commission logo
Create an account
Can select multiple words with divider comma

EPALE - Електронна платформа за учене на възрастни в Европа

Blog

Блог

Проект DYS2GO: Обучителни игри за младежи с дислексия

Повечето хора свързват дислексията единствено със затруднения при овладяване на четенето и писането. Но дислексията е многостранен проблем, който засяга не само грамотността, а всички сфери на живота. Хората с дислексия трябва да развиват и тренират своите умения в ключови области, за да може да реализират пълния си потенциал и в академичен план, и по отношение на социалната и трудовата си реализация. Приобщаващото обучение, чиито принципи са въведени или се въвеждат в повечето европейски страни, изисква достъпност на индивидуални учебни ресурси, например асистиращи и обучителни технологии, съобразени с общите или специфични потребности на ученика.

Проучванията показват, че хората с дислексия имат определени дефицити в една или повече от следните области: възприятия, памет, внимание, пространствена ориентация, обработка на последователността. Доброто функциониране в споменатите области се определя от специалистите като предпоставка за безпроблемно придобиване на основни умения като четене, писане смятане и на учене като цяло. Интерактивните упражнения могат да помогнат на хората с дислексия да тренират нужните им умения. Такива упражнения са на разположение, но в по-голямата част от тях са фокусирани върху деца в ранна училищна възраст и обикновено не адресират конкретни проблеми. Следователно има нужда от инструменти за обучение, които да вземат предвид предпочитанията и на по-големите ученици. Два много успешни проекта по програма GRUNDTVIG, реализирани в периода 2008 – 2011 г. - EDYSGATE и DYS 2 - предоставиха набор от обучителни игри, които спечелиха през 2009 г. австрийската награда за мултимедии в категорията „Социална услуга и наградата World Summit за 2009 в категория E-Learning.

В последните години възможностите на мобилните устройства нараснаха значително (не само от техническа гледна точка) и предлагат огромни възможности за обучение „навсякъде и по всяко време“ особено за младите хора. Новите игри, разработени по проект DYS2GO се предлагат в три версии – Windows, Android, iOS, което ги прави лесно достъпни и широко приложими. Основните предимства са:

1. след като приложението бъде изтеглено, вече не се изисква връзка с интернет;

2. потребителският интерфейс е адаптиран към по-малки екрани;

3. поддържат се функции със сензорен екран;

4. лесна навигация

DYS2GO отговаря на тази нужда и се обръща както към учители / обучители, така и към млади възрастни с дислексия. Основната цел на DYS2GO е предоставянето на набор от мобилни мотивиращи и стимулиращи учебни игри за внимателно подбран набор от умения, за които е известно, че са важни за младите хора с дислексия. Фокусът е върху следните 7 области:

1. Зрителна дискриминация,

2. Зрителна памет,

3. Зрителна последователност,

4. Слухова дискриминация,

5. Слухова памет,

6. Слухова последователност,

7. Пространствена ориентация.

DYS2GO игрите са достъпни за мобилни устройства (Android, Apple IOS), както и за настолни компютри и таблети на Windows. Основани са на подходи за трениране на възприятията при учащи със специални образователни потребности. Изследванията показват, че тези концепции допринасят за подобряването на слуховите и визуалните възприятия, памет, внимание, последователности и пространствена ориентация, които са предпоставките за развитието на ключови умения, каквито са четенето и писането.

Дислексията е предизвикателство, което засяга всяка страна и огромен брой хора от всякакви възрасти, без значение от техния пол, расова принадлежност или социално положение. Доразвиването на успешния модел от проектите EDYSGATE и DYS 2 за ученици с дислексия и разработването на обучителни игри за мобилни устройства значително подобрява използването и обхвата на възможностите за учене за учениците с дислексия.

Login (2)

Коментар

Profile picture for user ndeikova.
Valentina DEIKOVA
Пет., 03/12/2021 - 05:10

:Изключително ценен проект за хората с дислекция, както и за техните обучители. Има ли достъп до учебните игри за да ги популяризираме повече - сайт или линк?
Login (0)

Users have already commented on this article

Влезте през профила си или се регистрирайте за да може да коментирате.

Want to write a blog post ?

Не се колебайте да го направите!
Кликнете върху връзката по-долу и започнете да публикувате нова статия!

Най-актуалните дискусии

Profile picture for user n00aytwg.
Margarita Petrova

Устойчивост и учене за възрастни: преминаване отвъд зелените умения?

Присъединете се към нас, докато размишляваме върху зелените умения като начин за справяне със сложни взаимосвързани въпроси като изменението на климата и екологичните предизвикателства.

още...
Profile picture for user n00aytwg.
Margarita Petrova

Основни умения в Пакта за умения

Проучете интегрирането на основните умения в инициативата "Пакт за умения"!

още...
Profile picture for user n00aytwg.
Margarita Petrova

Финансова грамотност по време на криза

Присъединете се към нашите експерти и се потопете в света на финансовите политики и тяхното въздействие върху обществото.

още...

Latest News

Предстоящи събития